Консультант Людмила Ивановна Азарова

Людмила Ивановна Азарова

Ортопед-травматолог

• Стаж работы 27 лет

История консультаций пользователя «Марина»

Доброго дня! Я Вам уже писала 21.11.2013 (питання про те, що в дитини після носіння стремян випирає попа назад). Ми пройшли два курса масажу і я кожного дня роблю масаж і гімнастику дитині. Але це нічого не змінило!!! Скажіть, це тільки в нас така проблема чи у всіх дітей які в стременах і чи це виправиться згодом? На скільки це страшно?

Очень сложно вам правильно ответить, не видя ребенка, ведь только после осмотра можно о чем-то говорит. Причина может быть любая. Сходите на прием к вашему ортопеду, он сможет вам более правильно оценить ситуацию.

Доброго дня! Моїй дитині 5 з половиною місяців, носимо стремена Павліка вже 2 місяці. Коли знімаємо їх на купання, то я почала звертата увагу на те, що по — переше, дитина не може разом зводити ніжки, навіть коли я їй допомогаю, по — друге, в неї стала випирати попа назад при цьому. Скажіть, будь — ласка, чи це нормально для дітей в стременах? І чи це виправиться коли ми знімемо стремена?

Нам сказали зробити ренген через місяць. Підскажіть, чи можна зробити УЗД замість ренгену, бо не дуже хочеться облучати дитину? Дякую!

Спасибо за вопрос. При ношении распорок обязательно нужно проходить лечебный массаж, так как большая нагрузка ложиться на мышцы спины, а приводящие мышцы бедер наоборот расслабляются, что и вызвало у вас такую картину. Делать сейчас рентген или УЗИ? Зависит от степени дисплазии т/б суставов у вас в начале лечения, и какой метод обследования был у вас первым.

Доброго дня! Я Вам уже писала 11.09.2013. Вы просили прислать знімок ренгена, так ось я вислала. А ще нам ренгенолог сказав, що ацетабулярний угол повинен бути менше 25°, а в нас він 26°?

Если снимки вы делали в 2 месяца, то они соответствуют вашему возрасту, а угол до 3 месяцев должен быть 25–30 градусов. Так что данных за дисплазию я не вижу. Просто делайте массаж, зарядку на т/б суставы 2–3 раза в день и в 4 месяца сделайте УЗИ. Удачи.

Доброго дня! Моїй дитині 3 місяці і 11 днів. Ще в 1,5 місяці ортопед нам поставив діагноз дисплазія ТБС приписав профілактичні штини і массаж. Робимо зарядки, масажі, носимо штанішки, але зробивши ренген в 3 місяці нам поставили діагноз дисплазія правого ТБС і порадили одягати стремена. Так не хочеться ці стремена, як нам бути? Може є альтернатива?

Заключення ренгену:

• ацетабулярний угол — правий 23 *; лівий 26 *;
  • шейка правой бедренной кости проэцируеться (а тут слово не можу розібрати почерк) от кришы правой вертужной впадины;
  • линия Шентона справа прерываеться. Діагноз дисплазія правого ТБС. ЭЭД =0,2 мЗв.

Спасибо за вопрос. По рентгену углы в норме и справа, и слева. То, что прерывиста линия Шентона, то это нужно смотреть мне самой, потому, что при таком хорошем угле не должно быть нарушения линии. Вам стоит переслать мне снимки, чтоб точно вам ответить. Напишите как разводятся ножки в тазобедренных суставах.

Нам зараз 2 місяці, в 1 місяць на огляді у ортопеда нам поставили дисплазію (без ренгена і узд) тільки по нерівномірним складочкам на ножках, призначили масаж, профілактичні штанішки і повторний огляд в 3 місяці.Курс масажу пройшли, тепер кожного дня сама роблю гімнастику при кожному переодяганні і розслаблюючий масаж раз в день, носимо проф.штанішки.Відчувається тонус в правій ножчі і хруст при перших п`яти розведеннях ножок.Але нічого страшного я не бачу, коли тонус проходить, ножки розводить дуже добре.Підскажіть, будь-ласка, чи варто нам носити ці проф.штанішки, бо в них дитина схожа на парашутиста, чи поносити ці штанішки до 3 місяців і зробити ренген? І чи не будуть в дитини ноги "колесом" від них, бо лікуємо одне, а вийде інше?
Спасибо за вопрос. Вам стоило сделать УЗИ т/б суставов, чтоб определить степень незрелости суставов, от результатов которого зависит срок ношения распорок. Можете сделать сейчас и напишите потом результат подробно. Если имеется хорошая дисплазия, то носить придется еще и обязательно проходить физиолечение. От ношения распорок деформации ног не будет. Пишите.